Att borra i kakel i badrummet är en vanlig uppgift i många hemförbättringsprojekt.
Oavsett om det handlar om att installera en toalettpappershållare, handdukshängare eller montera skåp, kräver denna process både rätt verktyg och teknik.
Det är viktigt att närma sig denna uppgift med noggrannhet för att undvika skador på kakelplattorna.
Ja, det är fullt möjligt att borra i kakel, men det kräver rätt verktyg och teknik för att undvika att skada plattan.
Planering är däremot avgörande för att lyckas med att borra i kakel, särskilt i våtutrymmen som badrum.
Korrekt placering av hål inte bara påverkar det estetiska resultatet utan är också viktigt för att undvika skador på kaklet och bakomliggande strukturer.
Kom ihåg att om du lyckas skada kaklet, och ytskiktet därunder öppnar du upp möjligheten att fukt tränger sig in i väggarna. Detta kan i sin tur leda till fuktskador i badrummet och eventuellt svartmögel.
Hör av dig till oss om du behöver hjälp med kakel- och badrumsarbeten i Stockholmsområdet. Vi erbjuder tjänster i Stockholm för att assistera dig med ditt projekt.
Innan du börjar borra, rengör kakelytan ordentligt med en fuktig trasa. Kontrollera om kaklet är skadat eller sprucket och byt ut det vid behov. Färgen på fogmassan kan påverka det visuella intrycket, så välj en färg som matchar din design.
Använd ett borr speciellt avsett för keramiska plattor. Glas- eller kakelborrar är utformade för att minska risken för sprickor i sprött material. Diamantborrar är lämpliga för hårdare material som granitkeramik och porslinsklinker. Börja med ett mindre borr för större hål och växla sedan till ett större.
Skyddsglasögon är ett måste när du borrar i kakel, eftersom flisor kan flyga iväg. Vid kontakt med flisor i ögonen, skölj med vatten och sök sjukvård.
Placera maskeringstejp över borrplatsen i ett kryssmönster. Detta hjälper borren att få grepp och minskar risken för glidning och flisning.
Använd en hammare för att försiktigt knacka på borrens spets och skapa en startpunkt. Var försiktig för att undvika skador på kaklet.
Använd låg hastighet och lätt tryck. För mycket tryck kan orsaka sprickor i kaklet. För diamantborrar, håll dig under 600 varv per minut för små borrdiametrar och 450 varv per minut för större borrdiametrar.
För att minska värme och friktion, använd en konstant vattentillförsel. "Vattna" borren regelbundet för att hålla den sval. Om borren blir för varm, pausa borrningen för att låta den svalna.
Fortsätt borra långsamt och försiktigt. Om kaklet redan sitter på väggen, undvik hårt tryck för att inte skada bakomliggande vägg eller orsaka flisning på kaklets yta.
Om en kakelplatta spricker under borrning är det viktigt att byta ut den för att bibehålla badrummets estetik och funktionalitet.
Här är stegen byta ut en sprucken kakelplatta: