Vintern innebär ofta ett dilemma för husägare om hur de ska hantera sin golvvärme.
Många ställer sig frågan: Ska man stänga av golvvärmen under vintern?
I denna artikel utforskar vi svaret på denna viktiga fråga.
Nej, man bör inte stänga av golvvärmen helt under vintern.
I kallare klimat fungerar golvvärmen som ett viktigt komplement till andra värmekällor, som luftvärmepannor. Även i mildare klimat bidrar golvvärmesystemet till att hålla hemmet bekvämt.
Att helt stänga av golvvärmen innebär att systemet måste arbeta hårdare för att återuppvärma ytor och undergolv när den slås på igen.
Särskilt i hus med betonggrunder kan denna uppvärmningsprocess ta upp till två till tre timmar. Ett kallt golv innebär inte bara obehag, utan kan också påverka husets fuktbalans.
Att inaktivera golvvärmen under sommaren kan leda till minskad energiförbrukning och lägre elräkningar, vilket även bidrar till en minskad miljöpåverkan.
Det kan också bidra till en svalare och mer behaglig inomhusmiljö, vilket minskar risken för överhettning och kan reducera behovet av luftkonditionering.
Generellt sett bör inte avstängning av golvvärmen under sommaren innebära några risker för systemet.
När golvvärmesystemet ska startas igen efter en period av inaktivitet, kan det kräva justeringar. Det är viktigt att inspektera systemet för eventuella skador innan upstart.
Att justera temperaturen på din golvvarme kan leda till betydande energibesparingar.
Här utforskar vi hur olika justeringar påverkar energiförbrukningen.
Att sänka inomhustemperaturen med 1 grad kan i genomsnitt ge en energibesparing på 5%. Detta gäller speciellt i hus som helt värms med golvvarme.
Att till exempel sänka temperaturen från 21 grader till 20 grader kan minska uppvärmningskostnaderna med 5%.
Genom att ha en lägre temperatur när huset står tomt, t.ex. under arbetsdagen, kan man även spara energi.
Att växla mellan 21 grader under 12 timmar och 19 grader under de återstående 12 timmarna kan teoretiskt sänka kostnaderna med 10% under halva dygnet.
Tyvärr är denna besparing inte lika stor i verkligheten, då mycket effektivitet går förlorat i uppvärmning/nedvärmningsprocessen, och den den faktiska besparingen är omkring 2,5%.
Sänkningen av temperaturen i enskilda rum, såsom badrummet, kan ge större besparingar.
Antag att golvvarmen i badrummet är inställd på 22 grader under delar av dygnet och sänks till 20 grader under resterande tid.
Om man jämför energiförbrukningen mellan dessa två inställningar, visar det att sänkningen till 20 grader kan minska energiförbrukningen med så mycket som 30%.
Temperaturjustering | Effektbesparing |
---|---|
Sänka med 1 grad i hela huset | 5 % |
Halvdagssänkning (21°/19°) | 2.5 % |
Sänka i specifika rum (22°/20°) | Upp till 30 % |
Dessa besparingar visar hur viktigt det är att se över styrningen på din golvvarme. Att investera i en programmerbar termostat kan vara ett effektivt sätt att minska energiförbrukningen och spara pengar.
Att stänga av golvvarmen korrekt är avgörande för att säkerställa systemets livslängd och effektivitet.
Att korrekt stänga av och underhålla ditt golvvarmesystem är essentiellt för att förebygga skador och förlänga dess livslängd.
Hör av dig till oss om du behöver hjälp med golvvarme i Stockholmsområdet. Vi håller alltså inte längre på med att hitta olika hantverkare för läsaren, utan erbjuder det istället själva i Stockholmsområdet.
Kom ihåg att noggrannhet och försiktighet är nyckeln till att upprätthålla effektiviteten och säkerheten i ditt värmesystem.